Gondolkodás

A gondolkodással emelkedünk ki az állatok közül, ezzel leszünk eszes lények, melyek észre tudják venni Isten műveit és csodáit. A gondolkodás segítségével mérhetünk fel valamit abból a kimeríthetetlen szeretetből, ami a Krisztusszellemben nyilatkozik meg számunkra. A gondolkodással nyitjuk meg a Misztérium Magnumot, ellenőrizzük intuíciónkat. A gondolkodással kezdődik a kultúra története, ezzel épít és kísérletezik az ember. A gondolkodás segítségével ismerjük fel isteni származásunkat, látjuk meg az elérés vezérfonalát, és sietünk felfelé a második lépcső kezdetéhez.” [1]

A gondolkodás emberi képesség, azonban ezt ma nem is használjuk. Magolunk és ismétlünk, agyalunk, pörgő gondolatok tüzében élünk, és elménk állandóan újabb és újabb gondolati körökkel táplál bennünket. Elménk igazán aktív, melyre időnként büszkék vagyunk, időnként pedig szenvedünk tőle.

“Mi emeli az embert a Föld többi természeti birodalma fölé, mi különbözteti meg őt világunk minden más élőlényétől? Gondolkodási képessége! A legnagyszerűbb, a legigézőbb kincsünk, amit mindegyikőnk megkapott.

Az Igazi Ember (a Szellemi Utat járó, a Hazafelé tartó, a Rendbe beálló) elméje passzív. Nyugodt, csendes, befogadó és áramló. Nem saját gondolati köreit futja, hanem a Tudás által képes a magasabb Rendű gondolati magokat befogadni, azokon elmélkedni és rácsodálkozni a Teremtés nagyszerű összetettségére.

Ez azonban nem jön magától. Ezért az állapotárt tenni kell. Dolgozni önmagunkon, haladni Szellemi Utunkon, önmeghaladás, önlegyőzés és önfegyelem munkáját tenni napi szinten.

És egyedül nem lehet haladni. Kellenek kapaszkodók, iránytűk, vezetők és nagyon jó, ha vannak társak is az úton.

Mi ezen az Úton haladunk. Szívesen látunk Téged is!


[1] J. van Rijckenborgh: A Rózsakereszt Szerzetének Kiáltvány (Fama Fraternitatis R.C.)

Hozzászólások letiltva.

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: