Jó és Rossz = Evolúció és Involúció

A minap olvastam ezen sorokat, és igen elgondolkodtatott:

“A “jó” és a “rossz” fatális fogalmait egy Makari Kronvernkzyon nevű atlantiszi találta ki, aki az elsüllyedt atlantiszi kontinensen egykor székelő Akaldana tudományos társaság jeles tagja volt.
Soha nem sejtette az öreg bölcs, hogy milyen súlyos kárt okozott az emberiségnek ezen szavak megteremtésével.
Az atlantiszi bölcsek mélyen tanulmányozták a Természet minden EVOLUTÍV, INVOLUTÍV és SEMLEGES erőjét; azonban ennek az öreg bölcsnek az jutott az eszébe, hogy az első kettőt a JÓ és ROSSZ kifejezéssel írta le. A semleges erőknek nem adott semmilyen nevet.
Az említett erők megjelennek az emberben és a természetben egyaránt, és a semleges erő jelképezi a támaszt és az egyensúlyt.” (Samael Aun Weor: Alapvető nevelés)

Gondolatmenetem abból indult ki, hogy “mi a jó” és “mi a rossz”, ezen minőségek meghatározása MINDIG az adott társadalom, kultúra és egyén véleményét és ítéletét mutatják.

hányingere-1

Gondold csak végig mennyit változott csak a te életedben, hogy mi a jó és mi a rossz. És ez minden területen így van.
Egy gyógyszer most jó, s aztán rájövünk évek, vagy évtizedek múlva, hogy bizony rossz.
Egy nevelési szemlélet most jónak tűnik, és aztán jön valami, amitől hirtelen rossznak fogjuk mondani.
Vagy a táplálkozásban, tegnap még jó volt a szója, mára már sokan lebeszélnek róla. S ezt a sort vég nélkül sorolhatnánk.
(Igazán nem is lehet másként, mert a dialektikus világ – melynek bizony foglyai vagyunk – fő jellemzője a dualitás. Bármi megjelenik, azonnal megjelenik a másik pólus is. Ez Törvény ebben a világban.)

Viszont ha a Teljesség és a Természeti Törvények szempontjából vizsgáljuk ezen dolgokat – a JÓt és a ROSSZat – mi alapján tudjuk meghatározni? Van akkora tudásunk és látásmódunk, hogy egy határtalanul átfogó és magasabb, számunkra ismeretlen nézőpontból tekintsünk rá ezen minőségekre?

Mi, kis emberek (akik oly nagynak gondoljuk magunkat) nagyon messze kerültünk a Szellem Törvényeitől. Egyéleti életben gondolkodunk, és azt tartjuk jónak, ami minket szolgál (jó nekünk, boldogságot, megelégedettséget, gazdagságot, stb. hoz számunkra), és azt tartjuk rossznak, ami rossz nekünk (szegénység, betegség, baleset, gyász, lemondás, stb.).

Viszont, ha felvesszük azt a szemüveget, ami a jót lecseréli EVOLÚCIÓra, a rosszat pedig INVOLÚCIÓra, akkor teljesen mást fogunk látni. (Evolúció a Szellem kibontakozása az anyagban, az Involúció pedig eltávolodás a Szellemtől.)

Mert az Evolúció szemszögéből nézve nem egyértelműen rossz a szegénység, a betegség, a baleset; de nem biztos, hogy jó a gazdagság és a boldogság sem.

Persze nagy kérdés, hogy érdekel-e minket mi is az Evolúció? Mi célt szolgál? Kinek szolgálja azt a célt? És nekünk, kis embereknek, mi közünk is van mindehhez?

Ezek után a következő kérdések is felmerülhetnek: Ki is vagyok én, mint kis ember? Több van-e bennem, mint ez az egyéleti létezés? Mi az a Több? S van-e közöm hozzá?

EVOLÚCIÓ MINDEN ami a Lényemhez közelebb visz. Minden, ami szellemi, spirituális fejlődésemet szolgálja. Nem az egyéleti ember érdekei szerint, hanem Lényem (halhatatlan Én-em) érdekei szerint.
Evolúció az, ha olyan tudásba és tapasztalásba fektetem az időmet (és erőmet), mely túlmutat kis emberi létezésemen. Mert az idő adott. Kiosztatott számunkra (még ha azt gondoljuk, hogy majd mi túljárunk a halál eszén).
Ezen időkeret között – mely ez az életük – kell lépéseket tennünk vagy az Evolúció felfelé ívelő, vagy pedig az Involúció lefelé haladó lépcsőjén.

És mindent – egy gyógyszer, egy nevelési elvet, egy étkezést – ezen a szemüvegen keresztül kellene vizsgálnunk: szolgálja-e Evolutív fejlődésünket, vagy pedig nem.

Ahhoz azonban, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjuk, tudnunk kell mi a Evolúció és mi az Involúció. És sajnos erről SENKI NEM beszél nekünk.
Semmilyen formában nem tanítjuk, sőt balgaságnak, gyerekességnek tituláljuk.
Akik  pedig nyitottak és tudni akarják, azokat lebeszéljük erről az érdeklődésről.

Sok gyermekben még alapvetően benne van ez a tudás és érdeklődés, de jövünk mi, okos és tanult felnőttek és gyorsan kineveljük belőlük.

Pedig az élet értelme az Evolútív fejlődés.

Ha többet szeretnél tudni, ha kérdéseid vannak és válaszokat keresel és ha nyitottság és bátorság van benned várlak 2019 januárjában induló Omnipszichológiai webináriumi képzésen.

Steinmüller Csilla Magdolna
spirituális tanító
2018. 11. 23.

buddhismwest

Itt is érdeklődhetsz, jelentkezhetsz:

Hozzászólások letiltva.

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: